Poboljšan poslovni ambijent za preduzetnike

Bez autora
Apr 28 2013

Na četvrtoj sednici Skupštine Zajednice preduzetnika usvojeni su rezultati anketiranja po upitniku za preduzetnike, shodno poboljšanju vrsta usluga, sa mogućnošću predlaganja novih vrsta usluga, koje će doprineti još kvalitetnijem angažovanju komorskog sistema.Među njima su pružanje informacija o tržištu, uticaj na donošenje i promene zakona, poslovna edukacija, savetodavne usluge, organizovanje sajamskih nastupa i druge.

Poboljšan poslovni ambijent za preduzetnikeNa četvrtoj sednici Skupštine Zajednice preduzetnika usvojeni su rezultati anketiranja po upitniku za preduzetnike, shodno poboljšanju vrsta usluga, sa mogućnošću predlaganja novih vrsta usluga, koje će doprineti još kvalitetnijem angažovanju komorskog sistema.

Među njima su pružanje informacija o tržištu, uticaj na donošenje i promene zakona, poslovna edukacija, savetodavne usluge, organizovanje sajamskih nastupa i druge.

Prema oceni preduzetnika, posebno je bio plodotvoran sastanak sa predstavnicima Poreske uprave u Privredne komore Srbije (PKS), o tome kako da se zaustavi blokada računa preduzetnika i reši dugovanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i kamata po hitnom postupku i izmenu poreskih zakona.

Zbog sive ekonomije, u najvećoj meri, prema podacima za poslednjih godinu dana, ugašeno je više od 22.000 radnih mesta u preduzetničkim firmama. Po rečima preduzetnika najava da će problem sive ekonomije na terenu rešavati oko 7.000 inspektora, u praksi nije zaživela i problem nelegalnog poslovanja i dalje je veoma izražen, navodi se u saopštenju PKS.

Departman za preduzetništvo Evropske unije usvojio je Akcioni plan preduzetništva do 2020. u Evropi, a ključni elementi tog dokumenta su rast zaposlenosti, zatim, realna industrijska politika Evropske unije u oblasti edukacije i treninga za preduzetništvo mladih i lajt motiv “the new cool”. Takođe, izgradnja novog znanja na osnovu praktičnog iskustva, koje je ključ unapređenja, posebno u oblasti tehnologije i inovacija. U Akcionom planu navodi se i investiranje institucija Evropske unije u učeničko i studentsko preduzetništvo, preko srednjih škola i univerziteta, u saradnji sa kompanijama, što će podrazumevati kontinuiranu edukaciju i trening. Sledeća tačka su strategije za novi biznis kroz digitalnu eru.

Duh preduzetništva biće negovan i transferom znanja u biznisu, preko evropskih institucija, sa akcentom na efikasnim procedurama za preduzetnike koji su bankrotirali, odnosno, takozvanoj, drugoj šansi. Uloga novih modela u preduzetništvu, uz potenciranje na ženskoj populaciji, seniorima, nezaposlenima, mladoj populaciji i migrantima. Ovi modeli biće koncipirani tako da se postigne kvalitetna komunikacija iskustva i mladosti.

U fokusu u svim zemljama EU biće “Akt o malom biznisu”, zatim, industrijska politika zasnovana na inovacijama i znanjima i afirmisanje MSP preko nacionalnih predstavnika za mala i srednja preduzeća. Afirmisanje novih članica EU i njihovih nacionalnih programa za uključenje u evropske programe u svim aspektima, od “Akta o malom biznisu” do MSP i njihovih predstavnika, tako što će se organizovati semestralne obuke i treninzi, a u isto vreme, afirmisaće se preduzetništvo preko univerziteta i SME Week-a, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik